Συχνές ερωτήσεις


Στην Ελλάδα όσοι επιλέγουν ως τρόπο διακοπών ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ταξίδι συναρπαστικό με άπειρες επιλογές.Οι λόγοι είναι πολλοί και ευκολονόητοι.

Πρώτα απ'όλα ένα ταξίδι που έχει σαν μέσο μεταφοράς ένα σκάφος που κινείται κυρίως χάρη στον άνεμο, προσφέρει μία απαράμιλλη αίσθηση ελευθερίας και μία μοναδική επαφή με τη φύση. Επιπλέον, οι ελληνικές ακτές διαθέτουν απίστευτες ομορφιές που είναι απρόσιτες με οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Επίσης, ένα ιστιοπλοϊκό μπορει να αποτελέσει πλωτή βάση και για πολλές ακόμα απολαυστικές θαλάσσιες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το windsurf και οι καταδύσεις αφού μπορεί να μεταφέρει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Αν δε σ'όλα αυτά προσθέσει κανείς και την απουσία συνωστισμού που είναι σίγουρη στη θάλασσα, ενώ πολλές φορές το καλοκαίρι ταλαιπωρεί τη στεριά, τότε σίγουρα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τουλάχιστον τα ελληνικά νησιά.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, το φαινόμενο του «μελτεμιού» έρχεται και παρέρχεται και μπορεί να προκαλέσει δυνατούς ανέμους. Αν στην κλίμακα των μποφόρ το μελτέμι είναι πάνω από 6, τότε απαγορεύεται ο απόπλους από τις μαρίνες και τα λιμάνια στα μηχανοκίνητα σκάφη.

Τα ιστιοπλοϊκά μπορούν να σαλπάρουν όταν τα μποφόρ κυμαίνονται στα 6, αλλά με την απαιτούμενη προσοχή και με πλήρωμα που έχει αρκετά καλές δυνατότητες πλοήγησης. Αν τα μποφόρ είναι 7 και πάνω, απαγορεύεται ο απόπλους σε όλων των ειδών τα σκάφη. Είναι καλό να συμβουλεύεστε τις διάφορες ιστοσελίδες πρόβλεψης καιρικών φαινομένων και ανέμων κατά το σχεδιασμό της αναχώρησης σας. Μερικές φορές οι άνεμοι μπορεί να είναι απολύτως ευνοϊκοί.

Το Ιόνιο Πέλαγος είναι γενικά πολύ πιο σταθερή περιοχή για ιστιοπλοΐα με πιο ήσυχες θάλασσες και ήπιους ανέμους.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε τους επόμενους συνδέσμους :

Poseidon System - Hellenic Centre for Marine Research
freemeteo.com - Weather Forecasts for the Entire Planet
meteo.gr - Εξειδικευμένες Προγνώσεις

Το νερό ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να προμηθευτεί παρά τα καύσιμα, καθώς τα περισσότερα νησιά προμηθεύονται νερό από υδροφόρες που δεν είναι πάντα διαθέσιμες. Η σωστή οργάνωση θα ελαχιστοποιήσει τις καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό νερού στις δεξαμενές σας. Τα καύσιμα είναι γενικά διαθέσιμα από βυτιοφόρα Τα μεγάλα λιμάνια και οι μαρίνες απαιτούν να επιδείξετε τα έγγραφα του σκάφους σας και τη λίστα των μελών του πληρώματος. Υπάρχει ένα μικρό τέλος ελλιμενισμού για διανυκτέρευση στα λιμάνια ή στις μαρίνες. Το αγκυροβόλι είναι δωρεάν, αλλά προσέχετε ιδιαίτερα τη λέμβο σας καθώς η απώλεια εξοπλισμού είναι δική σας ευθύνη.
Το κόστος ενός skipper ανέρχεται στα 140 ευρώ ημερησίως συν τα έξοδα διατροφής. Η χρήση ενός skipper θα σας εξασφαλίσει περισσότερο ποιοτικό χρόνο για να απολαύσετε την κρουαζιέρα σας. Όλοι οι skippers που παρέχονται από την εταιρεία μας έχουν εμπειρία και θα σας προτείνουν επισκέψεις σε μέρη που δεν είναι ευρέως γνωστά στον Οδηγό Ελληνικών Υδάτων.